Doelgroep
hier de toelichting op dit filter...
Thema's
hier de toelichting op dit filter...
terug naar zoekresultaten

Een krachtige start binnen het BO/SO of VO/VSO

 • “Van storm naar norm”

   

  Omschrijving 

  Na een periode waarin de kinderen elkaar fysiek niet of minder hebben ontmoet, zoals na een vakantie of een periode van thuisonderwijs, vraagt de groep om een doelgerichte en actieve werkwijze van de leerkracht. 

   

  Door verschillende thuissituaties, nieuwe ervaringen en omgevingsfactoren, mentale, cognitieve en fysieke groei, zijn er in korte tijd veel (individuele) veranderingen ontstaan. Dit betekent dat de groep opnieuw op zoek zal gaan naar verbinding met de leerkracht en elkaar. De eerste drie fasen van de groepsontwikkeling zullen zich deze weken dan ook in sneltreintempo opvolgen en afwisselen. 

   

  De leerlingen zullen zich afvragen:

  • Is het hier (nog) veilig?
  • Mag ik er ondanks de ontstane verschillen nog zijn?
  • Wat is mijn positie in de groep?
  • Hoor ik er (nog) bij of gelden er nu andere groepsnormen en gedragscodes?
  • Kan ik ondanks de cognitieve verschillen nog ‘aansluiten’ of moet ik andere competenties ontwikkelen?

   

  Hoe kan jij er als leerkracht voor zorgen, dat vanaf het eerste moment dat de leerling het schoolplein weer opkomt, deze gelijke kansen ervaart en zich direct gezien, erkend en gewaardeerd voelt met zijn eigen individuele eigenschappen, talenten, uitdagingen en bijzonderheden? Hoe zorg je ervoor dat de groep de kans krijgt om zo natuurlijk mogelijk hernieuwde, positieve groepsnormen en gedragscodes te ontdekken om gezamenlijk een veilig en constructief (werk- en leer)klimaat te vormen? 

   

  Kenmerken 

  Tijdens een drie uur durende workshop, nemen we u mee in de wondere wereld van de hernieuwde kennismaking na een tijdelijke onderbreking van school. Door het aanreiken van praktische tools geënt op de dagelijkse praktijk, handige opdrachten en mooie inzichten in de groepsdynamiek wordt een werkwijze aangeboden waarbij je op een natuurlijk, doch vernieuwende manier naar je groep kan kijken en begeleiden.

   

  Wat levert het op?

  • U hebt kennis en beschikt over praktische tools om de groep in relatief kortere tijd te begeleiden vanaf het moment van de hernieuwde kennismaking tot een duidelijke en positieve groeps- en omgangsnormering.
  • U ziet, erkent en waardeert onderlinge verschillen en weet deze op een doelgerichte en actieve wijze te begeleiden naar een basisgevoel van erkenning en inclusie van iedere leerling in de groep.
  • U ziet een klas, die vanaf dag één dagelijks succeservaringen ervaart op zowel individueel als groepsniveau. Iedere leerling heeft een gevoel van bij de groep te horen (inclusie) en tegelijkertijd zijn of haar autonomie te mogen behouden. Eenieder ervaart een veilig en constructief leer- en leefklimaat.

   

 •  

  Wilt u graag een scholingsmoment inplannen voor uw eigen team stuur een mail naar rungraaf@aloysiusstichting.nl en wij nemen contact met u op om een afspraak te maken.

   

 • Aanvraag voor "Een krachtige start binnen het BO/SO of VO/VSO"

  Naam *
  Organisatie *
  Telefoon *
  E-mail *
  Aanvraag voor
  * verplicht