De Rungraaf in Eindhoven is al pionierend bezig met bewegend leren, op weg naar een gezonde, gelukkige school.

Niet alleen leerlingen bewegen, maar ook de medewerkers. Zo boksten en fietsten teamleden al samen. Er werd bij de opening van het schooljaar gedanst op dansmatten die muziek maken als je erop beweegt. Er zijn plannen voor een beweegweek en de school wil het talent van medewerkers inzetten om het bewegingsaanbod te verrijken.
“Wij hebben een mentaal beroep”, vertelt directeur Jos Vinders, “des te belangrijker om de balans in orde te houden.”

Ook ín het onderwijs speelt bewegen een belangrijke rol. Zo staat in de klas van leerkracht Jan van den Boogaard een coole racefiets. “Kinderen met bewegingsdrang kunnen hier even op fietsen. Daarna gaat het leren beter.” En: ook al fietsend kun je leren, bijvoorbeeld door uit te rekenen hoeveel kilometer je in totaal al hebt gefietst, of wat het hellingpercentage is van die berg waar je tegenop gaat.

De fiets is niet ‘zomaar’ leuk, al is dat natuurlijk ook belangrijk. Nee, het is onderdeel van een nieuwe richting die de school inslaat: bewegend leren. “We bouwen aan een gezonde, gelukkige school”, onderstreept directeur Jos Vinders. De school leert al doende. Overal poppen initiatieven en experimenten op. “We willen leerlingen op allerlei manieren uitdaging bieden en leren leuk maken.”