Leestijd 2 - 3 min
Zelf leerdoelen formuleren motiveert leerlingen De Rungraaf
“Portfoliogesprekken leveren supermooie dingen op”
Leerlingen van Sharon van der Velden en Joyce Hendrikse van de Rungraaf in Eindhoven werken met een portfoliomap. Een prima manier om mede-eigenaarschap een boost te geven. Kinderen denken zelf na over hun leerdoelen en zijn daardoor heel gemotiveerd.

Wie ben ik? Waar ben ik trots op? Wat wil ik leren? Wat kan ik al? Het zijn dit soort positief gestelde vragen die kinderen beantwoorden in hun portfoliomap. Leerkrachten Sharon en Joyce werken er sinds dit schooljaar mee.
“We zijn net begonnen”, zegt Joyce bescheiden. “Mijn ideaalplaatje is dat kinderen op termijn ook meer zelf betrokken zijn bij het maken van hun ontwikkelingsperspectief.”
Zo’n ontwikkelingsperspectief wordt voor iedere leerling van Aloysius opgesteld en daarin staat onder meer het uitstroomperspectief en hoe daar naartoe wordt gewerkt.

Veel keuze

Met die stip op de horizon, gebeuren er ook nu al mooie dingen. Zo zijn leerlingen heel gemotiveerd aan de slag met hun leerdoelen en kiezen in hun weektaak zelf wat zij wanneer willen leren. Dat kan iets op sociaal-emotioneel gebied zijn, maar ook voor de vakken taal, spelling en rekenen. “We willen het aantal vakken komende periode uitbreiden”, vertelt Joyce.
“De portfoliogesprekken leveren supermooie dingen op”, vindt Sharon. “Je merkt dat kinderen leren reflecteren op hun doelen en goed verwoorden wat zij willen leren, waar zij trots op zijn en waar zij tegenaan lopen.” Dat zie je ook terug tijdens de ouder-kind-gesprekken, als kinderen hun map laten zien aan hun ouders.
Een succesnummer: de extra diploma’s en certificaten die kinderen kunnen halen. Daar staat een tafeldiploma bij, maar zij kunnen ook zélf bedenken wat zij willen maken of doen. Zo bedachten twee leerlingen zelf een spel. Een andere leerling ontwierp een jurk.

Reflecteren

“Wij vinden dit een fijne manier om mede-eigenaarschap te stimuleren bij leerlingen”, zegt Sharon. “Als je ziet hoe kinderen aan hun ouders kunnen uitleggen wat zij hebben geleerd en wat hun doelen zijn, dan merk je dat zij al goed hebben leren reflecteren.”
Sharon en Joyce laten hun klassen ook samenwerken. Zo werken leerlingen klas-doorbrekend aan een tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog voor het vak geschiedenis en wordt er met maatjes gelezen. “Zo leren ze ook samenwerken met niet-klasgenootjes en groeien ze sociaal weer een stap.”

Floortje is trots
“Kijk”, zegt Floortje trots. “Dit is mijn boekverslag. Dat heb ik al af.” Achter het tabblad ‘waar ben ik trots op’ staat dat Floortje blij is dat zij minder vaak boos wordt. “Ik vertel nu sneller aan de juf wat ik wel en niet fijn vind en daar helpt ze me bij.” Dit is één van Floortjes leerdoelen. En ze wil ook graag de au en ou beter leren. Al bladerend door haar portfoliomap komt nog even een dikke 10 naar boven, want in Engels is Floortje héél goed. En in dingen bedenken. “Ik heb een collage gemaakt.” Daarop staan voetbalplaatjes, want voetbal is haar hobby. “Ik wil keeper worden. Als ik dat ben, heb ik écht mijn doel bereikt!”
auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
eerder verschenen Samen betekenisvol leren sector Zuid voorjaar 2018
relevante categorieën (mede)eigenaarschap, 21e eeuwse vaardigheden, so